Jultomtarna på Island

2014-11-27 / 13:58:36

Jultomtarna på Island är annorlunda än någon annan stans på jorden. Här har dom sammanlagt tretton stycken tomtar plus tomtemor och tomtefar som bor någonstans uppe i bergen. Också har dom en elak katt.

Från natten till 12 dec och fram tills julafton kommer en tomte ner från bergen varje natt på besök. Alla barn här på Island har då ställt en sko i fönstret och har man varit snäll får man en liten present annars får man en potatis. Får man en potatis i skon är det en varning att man måste börja hjälpa till hemma och vara snäll annars kommer tomtemor och äter upp en.

Detta upprepas alltså varje natt tills julafton. På julafton har den sista tomten lämnat flera julklappar om man varit snäll. 

Och om barnen inte klär sig i något nytt och fint på julafton kommer tomtarnas katt och skrämmer dom eller äter upp barnens julmat.



När vi var med Kristin och Steinar förra veckan berättade Steinar om en han kände. När han var lite hade han varit lite odygdig och fick en potatis plus ett brev i skon på morgonen. Ett argt brev från tomten där han skrev att pojken måste börja bete sig osv. Den lilla pojken vart då jätterädd och skärrad. "Tomten" hade då märkt att pojken vart rädd och ville be lite om ursäkt för att han var lite väl hård med de han skrev i brevet. Så dagen där på skrev han ett nytt brev plus en stor slant i kuvertet. Men, när pojken såg brevet vart han så rädd att han tog brevet och sprang ut och slängde de.. När hans pappa sedan frågade vad han fick i skon på morgonen svarade pojken lite nervöst "jag fick inget i skon i morse, ingenting". För han var livrädd att det var ännu ett skällbrev. Stackars lilla pojken!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback