Amerikaner i Keflavik

2014-11-14 / 11:24:26
När vi var ute på vår tur i lördags (vet att jag tjatar mycket om den, förlåt) så åkte vi förbi Keflaviks flygplats. Och då berättade Holmar en intressant sak, eller i alla fall en sak som jag tyckte var intressant.
Nämligen att där ute vid flygplatsen finns en numera övergiven militärby. Där tidigare amerikanska militärer med familjer bodde och hade ett eget litet samhälle. Dom hade en militär flygbas där som var bemannad tom 2006 då dom lämnade Island och flyttade hem till Amerika igen. Sammanlagt var det ungefär 1200 amerikanska soldater som var stationerade i Keflavik. 
Keflavikbasen byggdes under andra världskriget, då den främst fungerade som tankställe för flygningar mellan Europa och Amerika. Men efter det kalla krigets slut har basen inget större militärt värde för USA.

Den röda pricken är Keflavik

Island har inget eget militärt försvar utan har bara en kustbevakning med två helikoptrar och ett flygplan. Så när de amerikanska soldaterna berättade att de skulle lämna Island erbjöd sig regeringen att betala alla underhållskostnader för flygbasen så de kunde få behålla militärerna i Keflavik. Men så blev inte fallet..
Det jag tycker var mest intressant med de hela var att i den amerikanska militärbyn i Keflavik där det endast bodde amerikaner. Där var allt ordnat precis som i Amerika. Dom betalade för saker precis samma priser som i USA, bensin, mat ja allt. T.o.m kontaktuttagen i bostäderna var amerikanska. Allt för att familjerna skulle känna sig som hemma. 

Bild tagen från Google


Ännu ett inlägg med lite kuriosa om Island. Hoppas ni också tycker de är intressant för de tycker jag i alla fall..



Kommentarer
Postat av: Håkan sannemo

Skoj att läsa din sida Sandra .Längtar till Påsk när jag får hälsa på er.Önskar er nu en skön helg . Kram kram älskar och saknar dig så mycket.

2014-11-14 @ 13:31:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback